Deze maand besteedt de Consumentenbond aandacht aan de inboedelverzekering. In de Consumentengids van juni 2014 staan de resultaten van de vergelijking van 36 verschillende inboedelverzekeringen. In deze vergelijking zie je bijna alle aanbieders van een inboedelverzekering terugkomen. Maar voor welk bedrag moet je een dekking afsluiten?
Voorkom onderverzekerd te zijn
Bij de introductie van de testresultaten van inboedelverzekering vergelijking geeft de Consumentenbond uitleg over onderverzekerd zijn. Dit is vaak de reden dat in geval van schade het uitgekeerde schadebedrag tegenvalt. Is de werkelijke waarde van je inboedel hoger dan de waarde waarvoor de verzekering is afgesloten, zal je gekort worden op de uitkering van de inboedelverzekering. Dit is iets waar veel verzekerden niet bij stil staan. Ook verzekeraars geven vaak weinig uitleg over de risico’s van onderverzekerd te zijn. Enkele verzekeraars sturen bij het verstrijken van een garantie termijn wel een inboedelmeter op maar de verzekerde weet onvoldoende wat het belang is van goed invullen. Want het is de verantwoordelijkheid van de verzekerde om de waarde van de inboedel goed te bepalen.
Waardebepaling voor inboedelverzekering
De Consumentenbond geeft aan dat de nauwkeurigste manier van waardebepaling is het invullen van inventarisatielijsten. Op deze lijsten geef je de nieuwwaarde van alle bezittingen aan. Een tijdrovende klus dus. Dit invullen moet je dan ook om de vijf jaar herhalen.
Om tijd te besparen kiezen veel consumenten dan ook voor het gebruiken van een inboedelwaardemeter. Door een simpele vragenlijst in te vullen krijg je een indicatie van het verzekeren bedrag. Hierbij wordt nauwelijks gekeken naar de werkelijke waarde van de inboedel. Je moet bij het gebruiken van een dergelijke inboedelwaarde meter even navragen of deze in jouw persoonlijke situatie wel geschikt is.
Garantietermijn
Bij een inboedelverzekering kun je vaak een garantie afsluiten tegen onderverzekering. De Consumentenbond geeft aan dat de geldigheidsduur van deze garantie bij de verzekeraars sterk kunnen verschillen. Soms is deze voor onbepaalde tijd. Andere verzekeraars hanteren een geldigheidsduur van vijf jaar. De geldigheid van deze garantie moet je als verzekerde zelf goed in de gaten houden. Bij het verlopen van de garantie moet je vaak weer een nieuwe waarde bepaling opgeven bij de verzekeraar.
Premier Risque
De Consumentenbond geeft aan dat er ook verzekeraars zijn die bij de inboedelverzekering een zogenoemde Premier Risque hanteren. Dit zijn maximum verzekerde bedragen. Deze vaste bedragen waartegen je nooit onderverzekerd zijn lopen per verzekeraar sterk uiteen. Verzekeraars FBTO en Inshared hanteren een bedrag van € 105.000,-. Bij verzekeraar Avero Achmea kan je kiezen uit verschillende staffels. Hierbij is het maximale bedrag zelfs € 950.000,- geeft de Consumentenbond aan.
Het is dus noodzaak om als verzekerde er op te letten dat de lopende verzekeringen aansluiten bij de huidige situatie. Heb je de laatste tijd veel nieuwe producten gekocht waarbij ook dure aankopen zaten? Voer dan even een controle uit op de dekking van je huidige inboedelverzekering. Vaak is de aanpassing in de premie maar zeer beperkt. En het kan veel gezeur voorkomen in geval van schade.
Geef een reactie