Een inboedelverzekering verzekert tegen schade aan de inboedel van een woning door brand, extreme weersomstandigheden of diefstal.
Wat is precies inboedel? Inboedel zijn alle roerende zaken binnen het huishouden van de verzekerde. Naast meubels, kleding, sieraden, vallen die bijvoorbeeld ook kleine huisdieren en (brom)fietsen onder.
Verschil opstal- en inboedelverzekering
Als regel geldt dat inboedel de verhuisbare roerende zaken betreft. De opstal, daarentegen, zit muurvast en kun je dus niet mee verhuizen. Een badkamer valt bijvoorbeeld onder opstal, de inrichting onder inboedel. Voor het afdekken van schade aan de opstal, dien je een opstalverzekering af te sluiten. Wanneer je een hypotheek aanvraagt kan de bank je zelfs verplichten tot een opstalverzekering.
Verschillende dekkingvarianten inboedelverzekering
Verzekeraars bieden verschillende dekkingsvarianten voor de inboedelverzekering aan en hanteren daarbij uiteenlopende voorwaarden. Meestal worden, naast een basisdekking, een allriskdekking en een kostbaarhedenuitbreiding aangeboden. Wat houden deze verschillende pakketten in?
- Basisdekking: Over het algemeen wordt schade door brand, blikseminslag en luchtvaartuigen gedekt. Daarnaast vergoeden veel verzekeringsproducten schade door diefstal, vandalisme, overstromingen en storm. Aangezien de dekkingsvoorwaarden en premiekosten per verzekeraar sterk kunnen verschillen, is het belangrijk verschillende opties na te gaan.
- Allriskdekking: Dit is een uitgebreide dekking voor de inboedel. Ook schade door ‘ongelukken’ binnenshuis zijn hierbij afgedekt. Bijvoorbeeld een beschadigde tafel door een gevallen schilderij.
- Kostbaarhedenuitbreiding: Bij een basisdekking of een allriskdekking kun je een kostbaarhedendekking afsluiten. De dekking van audiovisuele apparatuur en sieraden wordt hiermee verhoogd. Bij diefstal of beschadiging kun je dus meer geld terugkrijgen. Ook zijn in sommigen gevallen de kostbaarheden buitenshuis verzekert.
Schadevaststelling bij schade op inboedelverzekering
Wanneer je schade meldt, zal de verzekeraar in de meeste gevallen een expert langs sturen om de grootte van de schade vast te stellen. Mocht je het niet eens zijn met de schadevaststelling, kun je, op kosten van de verzekeraar, een tweede expert de schade laten bepalen. Vervolgens word de schade opgemaakt uit het gemiddelden van beide experts. Door een inboedellijst op te stellen met de nieuwwaarde en dagwaarde van alle objecten, is het schade melden een stuk makkelijker. Het is belangrijk deze lijst regelmatig bij te houden. Daarnaast kan recent beeldmateriaal van de woning helpen de (dag)waarde van objecten vast te stellen.
Hoogte van de premie voor de inboedelverzekering
De hoogte van de premie is vanzelfsprekend afhankelijk van de uitgebreidheid van de dekking. Daarnaast wordt vastgesteld hoe groot het risico op diefstal en brand is. De locatie en bouw van de woning zijn hierbij van invloed. In de grote steden wordt doorgaans een hogere premie gerekend. Ook vrijstaande huizen en woningen met rietendakbedekking hebben vaak een verhoogde premie. Verder is de grootte van de woning en de gezinssamenstelling bepalend.
Geef een reactie